Goed om te weten

Nieuwe reeks mindfulness in het najaar vanaf 14 september 2018 in buurtwerking 'Mannenstraat', Groefstraat 2 te Leuven

Ben je benieuwd of mindfulness iets voor jou is? Als je stress-gerelateerde gezondheidsproblemen (piekeren, slaapprobleem, overspanning, burn-out, CVS, depressieve gevoelens, hyperventilatie…) ervaart, kan het alvast een aanrader zijn. Via ademhaling en meditatie leer je meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Je wordt meer bewust van gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen die wijzen op stress.
Inschrijven kan rechtstreeks bij de buurtwerking maar ook aan het onthaal van WGC De Central kan je je opgeven indien je graag wil deelnemen.

 

Je instemming geven voor het beveiligd delen van gezondheidsgegevens

In de loop van je leven raadpleeg je verschillende zorgverleners. Deze zorgverleners kunnen je beter behandelen als ze samenwerken en je  medische voorgeschiedenis kennen. Ze kunnen je snellere zorg verlenen en voorkomen dat je onnodige onderzoeken moet ondergaan.
De geïnformeerde toestemming is de goedkeuring die je als patiënt aan je zorgverleners geeft om je gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. Door je toestemming te geven, aanvaard je dat de personen die je behandelen, informatie over je gezondheid met elkaar delen.
Alle gegevens die in het bezit zijn van zorgverleners, kunnen worden gedeeld voor zover ze nuttig zijn voor je behandeling.Al die gegevens samen vormen het zogenoemde ‘gedeeld gezondheidsdossier’.
Wil je instemmen met het principe van het beveiligd delen van gezondheidsgegevens, dan kan je je toestemming laten registreren bij je huisarts via je elektronische identiteitskaart of aan de hand van je rijksregisternummer.
 

Verhoogde tegemoetkoming
Misschien heb je recht op verhoogde tegemoetkoming maar ben je daarvan nog niet op de hoogte of weet je niet wat dit concreet inhoudt? In de Leuvense folder verhoogde tegemoetkoming krijg je alvast meer informatie.
 

Iedereen recht op vrije tijd via de UITPAS
Op 28 januari 2017 startte Leuven als eerste Vlaams-Brabantse gemeente met de UITPAS die vanaf 1 september 2017 tevens de cultuurbon vervangt.
Het leuke aan het systeem is dat je punten kan sparen die je kan omruilen en dat mensen met verhoogde tegemoetkoming (RVT) uit Leuven korting krijgen bij activiteiten georganiseerd door een UITPAS-partner.
 

Verse lucht
Hoe behoud en bekom je gezonde lucht binnenskamers? In de brochure Verse lucht, een must! vind je alvast enkele nuttige tips .
Wist je dat een goede ventilatie van je woning belangrijk is om de lucht binnenshuis even gezond te houden als de lucht buitenshuis?  In de brochure Woon je gezond? vind je zeker en vast tal van tips waar je mee aan de slag kan.