Inschrijven

Woon je in Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele of Wijgmaal? Dan ben je welkom om je in te schrijven als patiënt in wijkgezondheidscentrum de Central. Je kan pas een afspraak maken met onze zorgverleners als je bent ingeschreven.

Hoe kan ik inschrijven?

Je kan je inschrijven aan het onthaal van het wijkgezondheidscentrum.

 • Je kan gewoon langskomen tijdens onze openingsuren van 8 tot 18.30 uur.

 • Als je vooraf een telefonische afspraak maakt, dan ben je er zeker van dat een onthaalmedewerker tijd heeft om jou meteen in te schrijven.

Bij je inschrijving krijg je eerst meer uitleg over het wijkgezondheidscentrum. Je ondertekent een contract en gaat er mee akkoord om voor alle zorgen van huisarts, kiné of verpleging het wijkgezondheidscentrum te consulteren.


Wie kan zich inschrijven?

Iedereen uit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele of Wijgmaal kan zich in het wijkgezondheidscentrum inschrijven. Bovendien moet je lied zijn van een mutualiteit of een betalingsverbintenis hebben van OCMW of Fedasil.

 Wat moet ik meebrengen bij de inschrijving?

 • Je identiteitskaart (eID).

 • Voor minderjarige kinderen breng je de KIDS-ID of een klevertje van het ziekenfonds mee.

 • 4 klevertjes per gezinslid dat zich wil inschrijven

Wat moet ik betalen?

De inschrijving is gratis.

Na inschrijving betaal je niets voor raadplegingen bij of huisbezoeken door volgende zorgverleners van wijkgezondheidscentrum de Central:

 • huisarts

 • verpleegkundige

 • kinesitherapeut

 • maatschappelijk werker

 • psycholoog

Je betaalt wel voor:

 • medicatie en verzorgingsmateriaal

 • laboratoriumanalyses (zoals bloed, urine, stoelgang)

 • raadplegingen bij een specialist of andere zorgverleners buiten het wijkgezondheidscentrum

 • raadplegingen bij de tandarts van wijkgezondheidscentrum de Central

 • medisch pedicure

Opgelet.png

Opgelet! Als je tijdens de openingsuren van het wijkgezondheidscentrum een andere huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut raadpleegt, dan ontvang je geen terugbetaling van de mutualiteit.


Waarom moet ik me inschrijven?

Als wijkgezondheidscentrum werken we met het forfaitair betalingssysteem. Hierbij is het nodig om je in te schrijven voordat je bij ons op consultatie kan komen. Lees meer over het forfaitaire betalingssysteem.

Bij inschrijving teken je een overeenkomst. Hiermee ga je akkoord om voor alle zorgen van een huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut op consultatie te komen in wijkgezondheidscentrum de Central of een huisbezoek aan te vragen door één van onze zorgverleners. Je betaalt dan geen persoonlijke bijdrage voor deze zorgen.

Kan ik mij uitschrijven als ik dat wil?

Dat kan.

Als je verhuist of niet langer ingeschreven wil blijven in ons centrum, kan je je uitschrijven. Kom langs op het onthaal om je uitschrijving te ondertekenen of verstuur zelf een aangetekende brief.

 • De eerste drie maanden van je inschrijving kan je niet uitschrijven.

 • Door de administratieve verwerking door het ziekenfonds ben je pas uitgeschreven na 1 tot 2 maanden. Daarna kan je zoals voorheen elke huisarts, kinesist of verpleegkundige raadplegen.

 • Als je uitschrijving vanuit het ziekenfonds werd bevestigd, ontvang je van het wijkgezondheidscentrum het uitschrijvingsblad met vermelding van de datum van uitschrijving.

Wat als ik verhuis?

Verhuis je naar een adres in Leuven? Geef dan je nieuwe adres door aan het onthaal.

Verhuis je naar een andere stad of gemeente? Geef dat onmiddellijk door aan het onthaal, zodat zij je kunnen uitschrijven.


Andere vragen over inschrijven

Moet ik me voor de huisarts, kinesist en verpleging samen inschrijven?

Inderdaad, het moet voor alledrie samen.

Als ik me inschrijf, worden mijn kinderen dan mee ingeschreven?

Nee. Elk gezinslid moet apart ingeschreven worden. Voor minderjarigen jonger dan 14 jaar is de toestemming en een handtekening van de ouders (voogd) nodig.

Hoe worden kinderen van gescheiden ouders ingeschreven?

We kunnen kinderen van gescheiden ouders samen met jou inschrijven als ze ten laste zijn van jou zijn.

Ik zit op kot in Leuven. Kan ik mij inschrijven?

Dat kan. In de week verblijf je in Leuven. Tijdens de weekends kan je in dringende gevallen terecht bij de huisarts van wacht. Bij verhuis vragen we om je uit te schrijven via het onthaal.

Als ik ingeschreven ben in het wijkgezondheidscentrum, kan er dan nog een verpleger van een thuisverpleegdienst bij mij thuis komen?

Nee. Als je je inschrijft in het wijkgezondheidscentrum, dan kies je ervoor om enkel een beroep te doen op de verpleging van het wijkgezondheidscentrum. Als dat nodig is, komen onze verpleegkundigen je thuis verzorgen.

Kan ik gratis medicatie krijgen?

Dat kan niet. Je betaalt zelf je medicijnen, een tandartsbezoek, een raadpleging bij de specialist of een ziekenhuisopname. Voor medisch materiaal zoals gips vragen we een kleine bijdrage.

Wat als ik nog ingeschreven ben in een ander wijkgezondheidscentrum?

Voor je je kan inschrijven bij wijkgezondheidscentrum de Central, moet je eerst bij je huidige centrum een overstapformulier ondertekenen. Je kan dus ingeschreven zijn bij 2 wijkgezondheidscentra.