Inschrijven

Woon je in Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele of Wijgmaal? Dan ben je welkom om je in te schrijven als patiënt in wijkgezondheidscentrum de Central. Je kan pas een afspraak maken met onze zorgverleners als je bent ingeschreven.

Hoe kan ik inschrijven?

Je kan je inschrijven aan het onthaal van het wijkgezondheidscentrum.

  • Je kan gewoon langskomen tijdens onze openingsuren van 8:15uur tot 18:30 uur.

  • Als je vooraf een telefonische afspraak maakt, dan ben je er zeker van dat een onthaalmedewerker tijd heeft om jou meteen in te schrijven.

Bij je inschrijving krijg je eerst meer uitleg over het wijkgezondheidscentrum.

Indien je akkoord gaat met onze werking onderteken je een contract. Vanaf dan zal je voor alle zorgen van huisarts, kinesitherapie of verpleging het wijkgezondheidscentrum consulteren.

Ook verklaar je je bij inschrijving akkoord met onze visie: we zijn een open centrum waar iedereen zich veilig en welkom moet kunnen voelen. Patiënten en zorgverstrekkers gaan op een respectvolle manier met elkaar om. In ons centrum is geen plaats voor racisme, discriminatie of sociale uitsluiting. We gaan nooit in op discriminerende vragen.

 

Je kan ook online een aanvraag tot inschrijving invullen.


Wie kan zich inschrijven?

Iedereen uit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele, Wijgmaal of een deel van Linden kan zich in het wijkgezondheidscentrum inschrijven. Bovendien moet je lid zijn van een mutualiteit of een betalingsverbintenis hebben van OCMW of Fedasil.

Wat moet ik meebrengen bij de inschrijving?

  • Je identiteitskaart (eID).

  • Voor minderjarige kinderen breng je de KIDS-ID of een klevertje van het ziekenfonds mee.

Wat moet ik betalen?

De inschrijving is gratis.

Na inschrijving betaal je niets voor raadplegingen bij of huisbezoeken door volgende zorgverleners van wijkgezondheidscentrum de Central:

  • huisarts

  • verpleegkundige

  • kinesitherapeut

  • maatschappelijk werker

  • psycholoog

Je betaalt wel voor:

  • medicatie en verzorgingsmateriaal

  • laboratoriumanalyses (zoals bloed, urine, stoelgang)

  • raadplegingen bij een specialist of andere zorgverleners buiten het wijkgezondheidscentrum

  • medische pedicure

  • afspraak bij de bewegen-op-verwijzingscoach

Opgelet! Als je tijdens de openingsuren van het wijkgezondheidscentrum een andere huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut raadpleegt, dan ontvang je geen terugbetaling van de mutualiteit.


Waarom moet ik me inschrijven?

Als wijkgezondheidscentrum werken we met het forfaitair betalingssysteem. Hierbij is het nodig om je in te schrijven voordat je bij ons op consultatie kan komen. Lees meer over het forfaitaire betalingssysteem.

Bij inschrijving teken je een overeenkomst. Hiermee ga je akkoord om voor alle zorgen van een huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut op consultatie te komen in wijkgezondheidscentrum de Central of een huisbezoek aan te vragen door één van onze zorgverleners. Je betaalt dan geen persoonlijke bijdrage voor deze zorgen.

Kan ik me uitschrijven als ik dat wil?

Dat kan zeker. Als je verhuist of niet langer ingeschreven wil blijven in ons centrum, kan je je uitschrijven. Kom langs op het onthaal om je uitschrijving te ondertekenen of verstuur zelf een aangetekende brief.

Kan ik me uitschrijven als ik dat wil?

Na het ondertekenen van je uitschrijving ben je officieel uitgeschreven vanaf de 1e dag van de volgende maand. Daarna kan je elke huisarts, kinesist of verpleegkundige raadplegen.

Verhuis je naar een ander adres in Leuven? Geef dan je nieuwe adres door aan het onthaal.
Verhuis je naar een andere stad of gemeente? Geef dat onmiddellijk door aan het onthaal, zodat zij je kunnen uitschrijven.

Andere vragen over inschrijven?

Moet ik me voor de huisarts, kinesist en verpleging samen inschrijven?
Inderdaad, het moet voor alle drie samen.

Als ik me inschrijf, worden mijn kinderen dan mee ingeschreven?
Nee. Elk gezinslid moet apart ingeschreven worden. Voor minderjarigen jonger dan 14 jaar is de toestemming en een handtekening van de ouders (voogd) nodig.

Hoe worden kinderen van gescheiden ouders ingeschreven?
We kunnen kinderen van gescheiden ouders samen met jou inschrijven als ze ten laste zijn van jou zijn.

Ik zit op kot in Leuven. Kan ik mij inschrijven?
Dat kan. In de week verblijf je in Leuven. Tijdens de weekends kan je in dringende gevallen terecht bij de huisarts van wacht. Bij verhuis vragen we om je uit te schrijven via het onthaal.

Als ik ingeschreven ben in het wijkgezondheidscentrum, kan er dan nog een verpleger van een thuisverpleegdienst bij mij thuis komen?
Nee. Als je je inschrijft in het wijkgezondheidscentrum, dan kies je ervoor om enkel een beroep te doen op de verpleging van het wijkgezondheidscentrum. Als dat nodig is, komen onze verpleegkundigen je thuis verzorgen.

Kan ik gratis medicatie krijgen?
Dat kan niet. Je betaalt zelf je medicijnen, een tandartsbezoek, een raadpleging bij de specialist of een ziekenhuisopname. Voor medisch materiaal vragen we een kleine bijdrage

Wat als ik nog ingeschreven ben in een ander wijkgezondheidscentrum?
Als je je inschrijft bij een ander WGC dan zal automatisch je inschrijving bij je oorspronkelijk WGC stopgezet worden.